Buy tickets Plan your visit

Reefer Madness

Een reeks anti-marijuana-propagandafilms en -boeken die in de jaren dertig van de vorige eeuw werden uitgebracht, hielpen de hysterie over cannabis aan te wakkeren.

In 1937 werd in Amerika de Marijuana Tax Act aangenomen waarbij cannabis feitelijk werd verboden. Om de publieke opinie voor zich te winnen initieerde de Amerikaanse overheid een intensief media-offensief dat in de geschiedenis van het verbod op marihuana legendarisch is geworden.

Anti-cannabis lobby

Hysterische anti-marijuana propaganda

In 1937 werd in Amerika de Marijuana Tax Act aangenomen waarbij cannabis feitelijk werd verboden. Om de publieke opinie voor zich te winnen initieerde de Amerikaanse overheid een intensief media-offensief dat in de geschiedenis van het verbod op marihuana legendarisch is geworden.

Harry Anslinger, hoofd van het Federal Bureau of Narcotics, gaf een aanzet met het tendentieuze artikel Assassin of Youth in The American Magazine (1937). Hij schreef: “Marihuana is de onbekende factor onder de narcotica. Niemand weet, wanneer hij het rookt, of hij een filosoof, een vrolijke Frans, een gevoelloze gek of een moordenaar wordt.” Het doel van de anti-cannabis campagne was duidelijk: angst zaaien onder de Amerikaanse bevolking en daarmee draagvlak creëren voor het verbod op marihuana.

In de jaren dertig werden verschillende films gemaakt met hysterische anti-marihuana propaganda. Marijuana (1936), Assassin of Youth (1937, vernoemd naar Anslingers artikel) en Reefer Madness (1936) zijn de bekendste. De boodschap van de nogal eendimensionale en melodramatische plots was eenvoudig: het “kruid van de duivel” verandert mensen in gewelddadige en seksueel ongeremde monsters: “Marihuana is de kortste weg naar het gekkenhuis.” Harry Anslinger deed er nog een schepje bovenop: “Marihuana is een verslavende drug die bij de gebruikers krankzinnigheid, criminaliteit en dood veroorzaakt.”

Te zien in onze musea

In onze musea in Amsterdam en Barcelona zijn advertenties, artikelen, romans en filmposters te zien die getuigen van deze madness, met bijvoorbeeld een serie schreeuwerige filmposters (in overigens prachtig design!) en allerlei zeldzame pulpromans met titels als Marijuana GirlMusk Hashish and Blood en Reefer Boy.

Met deze vroege prohibitie begon de War on drugs, alhoewel die term pas in 1971 voor het eerst werd gebruikt door de Amerikaanse president Richard Nixon.

Collectiestukken

Bekijk deze hoogtepunten uit de collectie

Magazine article Assassin of Youth

Assassin of Youth

This 1937 magazine article, written by US Federal Bureau of Narcotics chief Harry Anslinger, is a classic example of ‘Reefer Madness’-era propaganda.

icon Read more
Nancy Reagan

Moloch of Marihuana

This short book, believed to be first published in 1934, was written by Reverend Robert James Devine. The reverend describes himself as a “Christian sociologist”, and wastes no time in equating cannabis to Moloch: a Canaanite deity to whom children were sacrificed. The text is anything but unbiased. Devine describes his efforts to quell the […]

icon Read more
I'll Get Mine
Richard Nixon
Maryjane
Marijuana Girl
She Shoulda Said No!
William Irish Marihuana
John Wayne Marijuana

Stay in touch

Museum Newsletter

Sign up to get the latest news about the museum, upcoming exhibitions and events.