Hemp: Back to the Future

De plastic soep in de Stille Oceaan is nu drie keer zo groot als Frankrijk. Dit benadrukt de urgentie om in actie te komen en deze ramp een halt toe te roepen. Waarom blijven we toch bijna alles produceren met giftig plastic dat is gemaakt van olie? De nieuwe tijdelijke tentoonstelling van het Hash Marihuana & Hemp Museum laat je een oplossing voor de nabije toekomst zien: hennepplastic.

Hennep is de "onschuldige neef" van cannabis vanwege het lage niveau van psychoactieve stoffen. Het plastic dat kan worden gemaakt van deze veelzijdige plant is lichtgewicht, duurzaam en biologisch afbreekbaar. Een paar bedrijven zijn pionier in het gebruik van dit futuristische materiaal. Het hennepverwerkend bedrijf HempFlax werkt samen met grote namen uit de auto-industrie om deurpanelen te maken van hennepvezels, terwijl een avantgardistische Nederlandse ontwerper een elektrische scooter heeft ontwikkeld met een geheel uit hennep vervaardigd frame.

Desalniettemin, voornamelijk vanwege het verbod op industriële hennepteelt in de meeste delen van de wereld, klinkt hennepplastic nog steeds als toekomstmuziek. Dit is het echter niet. In 1941 presenteerde Henry Ford aan de wereld al een auto van biokunststof met een formule die natuurlijke vezels bevatte, waaronder hennep. Het is een terugkeer naar de toekomst die we dringend nodig hebben.

Opening: Vrijdag 20 april (Internationale Wietdag), om 19.00 uur

Adres: Palau Mornau, begane grond. Carrer Ample 35, Barcelona
Data: 20 april tot en met 30 september 2018
Openingstijden tentoonstelling: 10.00 - 22.00 uur
Toegang: gratis toegang tot de tijdelijke tentoonstelling; raadpleeg de toegangsprijzen voor de permanente tentoonstelling

Hash Marihuana & Hemp Museum
De collectie van het Hash Marihuana & Hemp Museum bestaat uit meer dan 12.000 voorwerpen die allemaal met cannabis te maken hebben. De collectie is te zien in twee vestigingen: een grachtenpand in hartje Amsterdam en een modernistisch stadspaleis in Barcelona.