Hennepscooter de Be.e

De. Be.e is de eerste elektrische scooter wereldwijd met een frame gemaakt van hennepvezels (90%), vlasvezels (10%) en biologische hars.

De Be.e is ontwikkeld door de Nederlandse ontwerper Vaniek Colenbrander en zijn bedrijf Van.Eko, de vormgeving is van de hand van Waarmakers. Het museum is trots dit bijzondere voorbeeld (er zijn maar vier prototypes) van eigentijds Nederlands ontwerp tentoon te kunnen stellen. De scooter sluit naadloos aan bij de missie van het museum om het internationale publiek (zo’n 100.000 per jaar) de vele toepassingen van de hennepplant te laten zien.

Hennep wordt steeds meer gebruikt in duurzame producten, door vooruitstrevende ontwerpers en fabrikanten met oog voor het milieu. De Be.e is de eerste scooter waarin alleen biobased materialen zijn gebruikt voor de bouw van het frame. De Be.e is ook elektrisch: de krachtige 4kW motor brengt de berijder in 6 seconden naar 50 km/h. Op die snelheid verbruikt de Be.e minder energie dan een gemiddelde stofzuiger, en dat in complete stilte. Als de 2.5kWh accu van de scooter goed wordt gebruikt is tachtig kilometer af te leggen, bij intensief gebruik zestig kilometer. Kortom, de Be.e is een degelijke en snelle elektrische scooter, die zich met zijn afwerking, kwaliteit en iconisch design onderscheidt van de Chinese massa.

De hennepvezels die zijn verwerkt in het frame van deze scooter zijn geleverd door HempFlax, een zusterbedrijf van het Hash Marihuana & Hemp museum dat in het noorden van Nederland industriële hennep teelt. HempFlax levert ook hennepvezels voor deurpanelen van autofabrikanten als BMW, Mercedes en Bugatti. Omdat hennep uitermate milieuvriendelijk kan worden geteeld –zonder gebruik van pesticiden groeit de plant door zon, wind en water – is deze plant bij uitstek geschikt voor het realiseren van een duurzame toekomst. Het plastic is ontzettend licht maar toch heel sterk. Door gebruik te maken van deze zogenoemde Bio-Composieten is het mogelijk om stevige en complexe producten te maken die zowel lichtgewicht als duurzaam zijn.

Voordat de Be.e daadwerkelijk in productie kan worden genomen, moeten er nog enkele laatste stappen in de ontwikkeling van de scooter worden genomen. Eenieder kan bijdragen aan de afronding van de scooter door deel te nemen aan een crowdfunding actie. Er is al €23000,- opgehaald (30% van het doel) en er kan vanaf €20,- geïnvesteerd worden. Voor volledige details zie hier.

Meer details zijn te vinden op www.vaneko.com
Voor meer informatie over de Be.e kunt u contact opnemen met Vaniek Collenbrander via vaniek@vaneko.com.