Comprar entradas Planea tu visita

Història de fumar

El plaer de fumar

El museu té una col·lecció considerable de quadres, litografies, dibuixos i fotografies peculiars de persones fumant: homes i dones d’entre vint a vuitanta anys i de tots els sectors de la població.

A la manera d’Adriaen Brouwer, Els Fumadors, segle XIX. Gravat.

A la manera d’Adriaen Brouwer, Els Fumadors, segle XIX. Gravat.

El plaer de fumar

Pipes per fumar cànnabis

Es desconeix quan va ser exactament que algú va fumar cànnabis per primer cop amb finalitats recreatives, però se’n troben proves arreu del món. Sovint es fumava amb unes pipes a les quals es cremava l’herba o l’haixix i que permetien inhalar el fum d’una manera molt efectiva.

Les pipes més antigues que es coneixen van ser descobertes en un cementiri de Laos. Deuen tenir uns 3.000 anys i segurament es feien servir per fumar cànnabis. Al sud i a l’oest d’Àfrica, es cremava el cànnabis en uns clots petits i coberts i després s’utilitzaven uns tubs de fusta per inhalar el fum d’aquestes “pipes de terra”.

Narguil

El hookah, que també s’anomena pipa d’aigua o narguil, es coneix a tot el món. Aquestes elegants pipes són originàries de Pèrsia (l’actual Iran) i des de començaments del segle XVII van ser molt utilitzades al sud d’Àsia i a l’Orient Mitjà. El hookah es caracteritza per un bol central, on es col·loca el cànnabis damunt de brases calentes o carbó vegetal, i un o més tubs flexibles que surten del cos de la pipa, a través dels quals s’inhala el fum. El fum es refreda en filtrar-se a través d’un dipòsit d’aigua.

Sebsi

Al Marroc, el kif, una mescla de dos terços de cànnabis i un terç de tabac, es fuma tradicionalment amb sebsi, una pipa llarga i prima amb un canó de fusta i un bol d’argila. El llarg canó refreda el fum abans que s’inhali.

Per què la gent fuma cànnabis?

Cada varietat de cànnabis té un efecte diferent en el cos humà, de la relaxació i la calma a l’estimulació o fins i tot l’efecte psicodèlic. L’experiència canvia d’un individu a l’altre, igual que la intensitat de l’efecte. Els usuaris acostumen a percebre variacions temporals en la percepció o processos de pensament inesperats. La gent abandona les idees ja fixades i pot pensar amb més llibertat, cosa que pot derivar en idees o percepcions noves. Per aquest motiu, el cànnabis té una llarga història  com a substància capaç d’oferir inspiració i amb finalitats recreatives.

Col·lecció del museu

Al segle XVII, la pràctica de fumar tabac i cànem amb pipes es va estendre arreu d’Europa. El museu emmagatzema centenars de pipes, de les quals les més belles s’exhibeixen a Amsterdam i Barcelona. S’exhibeixen pipes africanes luxosament decorades i pipes holandeses típiques fetes de pedra calcària de l’Edat d’Or. S’exhibeixen pipes africanes senzilles al costat de narguils, pipes d’aigua orientals elegants.

Collection Items

Check out these collection items

Mellow Yellow
La vie littéraire
Interior_Hasheesh_Hell_Fifth_Avenue
Al modo de Adriaen Brouwer, Los Fumadores, siglo XIX. Grabado.

Los fumadores de Adriaen Brouwer

Este cuadro del siglo XIX es una reproducción de una pintura de Adriaen Brouwer de 1636.

icon Leer más

Hazte amigo

Newsletter del museo

Regístrate en nuestra newsletter y sé el primero en recibir información sobre las novedades y eventos del museo.