Un palau amb llinatge
Palau Mornau
Fa més de cinc segles era la mansió de la família Santcliment, una família notable i influent que formava part del govern de Barcelona en aquell moment. Els van seguir al llarg del temps molts propietaris diferents. El 1797, la casa va passar a mans de Josep Francesc Mornau, comissari honorari dels Reals Exèrcits. Va fer història aquí, en aquesta casa, tramant un complot contra les forces d’ocupació franceses el 1809. Una placa commemorativa en el vestíbul del museu recorda els fets. La casa ara porta el seu nom: Palau Mornau.
A principis del segle XX, Joan Nadal, germà de l’alcalde de Barcelona en aquell moment, va encarregar a l’arquitecte Manuel Raspall (1877-1937) la renovació de l’edifici. Aquest arquitecte modernista és responsable de l’aparença actual de l’edifici.
Obra mestra modernista
El final del segle XIX va ser l’època de l’art nouveau, també conegut com a Jugendstil i com a modernisme català. Aquests moviments artístics són encara molt apreciats avui en dia per les seves línies fluïdes, l’asimetria i l’abundància d’elements decoratius inspirats en la natura. L’edifici més famós del modernisme català és sens dubte la Sagrada Família, la catedral dissenyada per Antoni Gaudí, encara en procés de construcció.
Manuel Raspall va aprendre el seu ofici d’arquitectes famosos, però avui dia no és massa conegut. No obstant això, va estar involucrat en més de 700 projectes de construcció durant un període de gairebé trenta anys, encara que desafortunadament al voltant del 60% han estat destruïts. Tres dels seus edificis més significatius a Barcelona van ser la façana original de la plaça de toros La Monumental, el Moulin Rouge de Barcelona – El Molino – i el Palau Mornau, el palau que ara alberga la col·lecció més gran del món dedicada a la planta del cànnabis.
Ruta del Modernisme
Des de l’any 2015 el Palau Mornau forma part de la Ruta del Modernisme, un itinerari que et porta a 120 obres mestres modernistes de Barcelona.