The Pope Smokes Dope

Cannabis Records & Covers

1 juni t/m 28 augustus 2016
Opening: woensdag 1 juni 2016 om 19.30 uur

"Ik snap niet dat marihuana in één adem wordt genoemd met verdovende middelen... drugs en dat soort troep. Het is duizend keer beter dan whisky; het is een maatje, een vriend." – Louis Armstrong

De geschiedenis van moderne muziek en het gebruik van marihuana zijn nauw met elkaar verweven. De nieuwe tijdelijke tentoonstelling van het Hash Marihuana & Hemp Museum in Barcelona is vernoemd naar het album 'The Pope Smokes Dope' (1972) van de New Yorkse muzikant David Peel. Dit album (geproduceerd door John Lennon en Yoko Ono) bevat zes nummers, waaronder 'Everybody's Smoking Marijuana'. Samen met een aantal andere controversiële platenhoezen uit de collectie van het museum, laat 'The Pope Smokes Dope' zien dat de cannabisplant een fundamenteel onderdeel is van hele muziekgenres en zowel een bron van inspiratie als ontspanning is geweest. Dit geldt niet alleen voor jazz- en reggaemuzikanten, maar ook voor rock-, hiphop- en alternative dance-artiesten.

Een aantal hoogtepunten van de tentoonstelling zijn 'Long Silver John' (1972) van Jefferson Airplane, 'Legalize It' (1975) van Peter Tosh en 'Purple Haze' (2002) van Groove Armada. De originele platenhoes van 'Long Silver John' van Jefferson Airplane bestaat uit een opgevouwen replica van een sigarendoosje met aan de binnenkant een afbeelding van marihuana. Het debuutalbum en titelnummer 'Legalize It' van Peter Tosh was geschreven als een politiek stuk ter promotie van de legalisering van cannabis, met name voor medicinaal gebruik. Pogingen om het nummer te weren in Jamaica mislukten en gaven de reggaemuzikant juist internationale bekendheid. Op de albumhoes van 'Purple Haze' van Groove Armada prijkt een Warhol-achtige illustratie van Purple Haze, een cannabissoort die is ontwikkeld door White Label Seeds Company en bekendstaat om de paarse kleur en hoge potentie. Deze soort is op zijn beurt weer vernoemd naar het gelijknamige nummer van Jimi Hendrix uit 1967. Daarmee is de cirkel van muziek en marihuana rond.

Het Hash Marihuana & Hemp Museum

De collectie van het Hash Marihuana & Hemp Museum bestaat uit meer dan 12.000 items die allemaal met cannabis te maken hebben. De collectie is verdeeld over twee vestigingen: een grachtenpand in hartje Amsterdam en een modernistisch paleis in Barcelona. Ter gelegenheid van het Red Light Jazz Festival in Amsterdam organiseert het Amsterdamse Hash Marihuana & Hemp Museum een interactieve lezing met de titel 'Marihuana en muziek: een goed huwelijk' door Barend Toet (een expert op het gebied van popmuziek en oprichter van het toonaangevende muziektijdschrift OOR). De lezing vindt plaats op zaterdag 4 juni om 17.00 uur. Toegang is gratis.

Organisatie: Hash Marihuana Hemp Museum Amsterdam/Barcelona
Adres: Palau Mornau, begane grond Carrer Ample 35, Barcelona
Data: woensdag 1 juni t/m zondag 28 augustus 2016
Openingstijden tentoonstelling: 10.00 - 22.00 uur
Toegang: gratis toegang tot de tijdelijke tentoonstelling; raadpleeg de toegangsprijzen voor de permanente tentoonstelling.