Tentoonstelling: Grow On, 30 jaar Sensi Seeds

30 jaar Sensi Seeds

9 oktober 2015 – 1 mei 2016
Opening: Donderdag 8 oktober 2015 om 19.00 uur

Sensi Seeds werd in 1985 opgericht door Ben Dronkers en is sindsdien uitgegroeid tot de grootste cannabis zadenbank ter wereld. Dankzij Sensi Seeds kunnen zowel recreatieve als medicinale gebruikers beschikken over de allerbeste cannabisgenetica. Aan de hand van omvangrijke collages, unieke items uit het archief van Sensi Seeds en de collectie van het museum, laat deze speciale tentoonstelling de geschiedenis zien van een bedrijf dat zich al tientallen jaren in de voorhoede van de cannabis industrie bevindt.

Vanaf het einde van de jaren zeventig tot halverwege de jaren tachtig reisde ondernemer en filantroop Ben Dronkers de wereld rond op zoek naar de beste cannabisvariëteiten. Daarbij bezocht hij vooral regio's die bekend stonden om hun oude cannabistradities. Dronkers vergaarde op die reizen vele Indica- en Sativa-zaden en gaf daarmee het startschot voor Sensi Seeds. Samen met een aantal vrienden kruiste hij de genen van verschillende cultivars en ontwikkelde nieuwe, inmiddels legendarische cannabishybriden.

"De Sensi Seed Bank is de meest uitgebreide collectie cannabisgenetica ter wereld en het is uit medisch oogpunt van essentieel belang dat deze intact en functioneel blijft. Het lijkt een beetje op het in stand houden van het regenwoud, in de zin dat de zadenbank potentieel nieuwe geneesmiddelen bevat die niet verloren mogen gaan," aldus Dr. Lester Grinspoon, Professor Emeritus of Psychiatry aan de Harvard Medical School.

In de afgelopen 30 jaar is de cannabisindustrie uitgegroeid van het delen van zaden door toegewijde veredelaars tot een wereldwijde handel. Daarbij hebben velen een rol gespeeld: ondernemers en activisten, filantropen en profiteurs, progressieve politici en hun tegenstanders. Tegenwoordig kunnen zowel recreatieve als medicinale gebruikers beschikken over hoogwaardige cannabisgenetica voor persoonlijk gebruik, en worden internationale wetten langzaam aangepast om de nodeloze strijd tegen deze veelzijdige plant te beëindigen.

Ondanks de afname van het aantal Amsterdamse coffeeshops door een steeds strenger beleid, gaat het de goede kant op met het eerherstel van cannabis in de samenleving. Dit is zichtbaar in bijvoorbeeld de opkomst van sociale cannabisclubs in Barcelona, de steeds verdergaande cannabislegalisering in de VS of de farmaceutische verkoop van marihuana in Uruguay. Als je terugkijkt op dertig jaar Sensi Seeds, dan zie je hoe essentieel de visie en het doorzettingsvermogen van dit bedrijf zijn geweest voor de hedendaagse culturele en wettelijke positie van de cannabisplant.

Organisatie: Hash Marihuana & Hemp Museum of Barcelona
Adres: Palau Mornau, begane grond Carrer Ample, 35. Barcelona
Datum: Vrijdag 9 oktober 2015 tot zondag 1 mei 2016
Openingstijden: 10.00 - 22.00 uur