Opening museum in Barcelona

Tijdens vier fantastische, feestelijke dagen werd het grootste cannabismuseum ter wereld geopend in Barcelona.

Met vier fantastische, feestelijke dagen werd in Barcelona de opening gevierd van het grootste cannabismuseum ter wereld. De Hemp Museum Gallery is een filiaal van het aloude Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam.

Het nieuwe museum ligt in de beroemde gotische wijk van Barcelona, op loopafstand van het strand en de Ramblas. Directeur Ben Dronkers kocht het schitterende 16e-eeuwse Palau Mornau in 2001 en spaarde kosten noch moeite bij de verbouwing van het stadspaleis tot een museum van wereldklasse. Bens enorme cannabiscollectie, die meer dan 6500 stukken bevat, is eindelijk professioneel gecatalogiseerd en ook het moederbedrijf, het Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam, is grondig gerenoveerd.

Glas-in-lood in de gevel van het gebouw.

2012 Cannabis Culture Awards in Amsterdam

De heropening van het museum in Amsterdam viel samen met de 2012 Cannabis Culture Awards, een evenement dat in Amsterdam werd gepresenteerd door de voormalige Nederlandse premier Dries van Agt, die de prijs zelf in 2009 won. Tot de winnaars behoorden de Noorse staatsman Thorvald Stoltenberg, de vader van de huidige Noorse premier en lid van de Global Commission on Drug Policy, en de Nederlandse psychiater en drugsbeleidactivist Fredrick Polak. Ten slotte werd een award uitgereikt aan de legendarische Lester Grinspoon. Omdat professor Grispoon niet meer kan reizen, nam Ben Dronkers tijdens beide ceremonies een interview met hem af via Skype.

Virgin-oprichter Richard Branson

De plechtigheid in Barcelona vond plaats op 9 mei, twee dagen voor de officiële opening van het museum. Het evenement werd gedomineerd door Virgin-oprichter Richard Branson, die namens de Global Commission on Drug Policy een award in ontvangst nam. De twee uur die de Britse megaondernemer in het museum doorbracht, waren één grote mediahappening en dat was een enorm contrast met de plechtigheid in Amsterdam, die slechts door een handjevol journalisten werd bijgewoond. Branson beloofde dat hij de Global Commission zou aansporen om met een krachtige verklaring te komen ten nadele van de repressieve tendens van het cannabisbeleid in Nederland. Ook verklaarde hij dat legalisering van cannabis de economische crisis in Spanje zou kunnen oplossen. De twee andere winnaars in Barcelona waren Todd McCormick en Fernanda de la Figuera, een Spaanse kweker en cannabisactivist sinds 1973.

Na de prijsuitreiking ging het feest nog vier dagen door, met speciale openingsceremonies voor de pers, wijkbewoners, leden van Spaanse cannabisclubs en het grote publiek.

Text © Derrick Bergman (G0NZ0 Media, VOC)