In Drugs We Trust

Een avond over het huwelijk tussen psychoactieve middelen en religieuze ervaringen

Voor sommigen is op XTC dansen tot zonsopgang een spirituele ervaring, terwijl anderen cannabis zien als heilige plant. Het openen van de geest met de hallucinogene drank ayahuasca of met peyote kan een nieuw bewustzijn brengen. Dankzij het roken van hash komen Sadhus (Indiase heilige mannen) dichter bij hun goden. Psychoactieve middelen die religieuze of spirituele ervaringen versterken zijn een wereldwijd en cross-cultureel fenomeen, zowel historisch als tegenwoordig. Voor een religieuze high, vertrouwen mensen op drugs.

Het publieke drugsdebat is meestal gericht op recreatieve consumptie en juridische kwesties, maar door het recente verbod van ayahuasca is de rol van psychoactieve stoffen in spirituele ervaringen weer helemaal actueel. Bij het event In Drugs We Trust op 6 november gaan we kijken welke rol drugs spelen in de spirituele wereld.

De avond vindt plaats in het Lloyd Hotel in Amsterdam en is een multisensorisch event, met lezingen, video, muziek en een mystieke sfeer. Chris Bennett (CAN) is een autoriteit op het gebied van cannabisgeschiedenis en deelt in een video zijn inzichten over de rol van de plant in verschillende oude en moderne religies. Hoogleraar Amerikaanse religieuze geschiedenis en cultuur Gary Laderman (VS) gaat in op de alomtegenwoordigheid van psychoactieve drugs in het moderne leven, en hoe we dat misschien niet altijd door hebben. Auteur en drugsonderzoeker Arno Adelaars (NL) neemt je mee naar de wereld van ayahuasca-gebruik in een spirituele setting en daarmee naar vragen over de vrijheid van culturele expressie. Kunstenaar Melanie Bonajo (NL) toont haar film over ayahuasca en psychedelische plantenmedicatie, Night Soil # 1 / Fake Paradise, en beantwoordt er vragen over. Journalist Steven Kompier (NL) is de gastheer van de avond.

In Drugs We Trust wordt georganiseerd door het Hash Marihuana & Hemp Museum en Poppi: Drugs Museum Amsterdam. De eerste verzamelt en presenteert cannabiscultuur sinds 1985 in musea in Amsterdam en Barcelona. Poppi wordt het eerste drugsmuseum in Amsterdam en gaat bezoekers stimuleren om drugs en drugsgebruik vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

Tickets: regulier EUR 9,50, studenten EUR 7,50 (op vertoon van een studentenpas). Verkrijgbaar online of aan de deur.

Wanneer: 6 november 2019, 20:00 uur (deuren open om 19:30 uur)

Waar: Lloyd Hotel, Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam