Nieuw in het museum: High on Nano SUP board!

Dr. Willem Mulder, hoogleraar Nanotechnologie, toegepast binnen de Vasculaire Geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA), raakte in 2011 geïnteresseerd in nieuwe methoden om de geneeskrachtige werking van cannabinoïden te optimaliseren.

Mulder realiseerde zich dat als het hem zou lukken cannabinoïden te verpakken in lichaamseigen nanodeeltjes, dat deze natuurlijke ontstekingsremmende stoffen heel gericht konden worden afgeleverd bij probleemgebieden in het lichaam, terwijl het risico op mogelijke bijwerkingen verkleind zou worden.

Dankzij discussies met bevriend ondernemer Gert van Kempen, kreeg het idee momentum. Gert stelde voor een crowdfunding campagne te starten om publiciteit te genereren en om fondsen voor verder onderzoek naar dit onderwerp te werven. De campagne High on Nano werd geboren, welke de aandacht trok van de Nederlandse hennepproducent HempFlax dat besloot een Phd onderzoeksproject onder leiding van Willem Mulder te financieren.

Ter ere van de inauguratie van Mulder als hoogleraar Nanotechnologie, toegepast binnen de Vasculaire Geneeskunde Toegepaste Nanotechnologie in Vasculaire Geneeskunde (Academisch Medisch Centrum in Amsterdam), ontwikkelden HempFlax en Gert van Kempen een bijzonder geschenk dat niet alleen waardering voor Mulders werk uitsprak, maar ook veelzijdigheid van de hennepplant moest laten zien. Het resultaat is een knipoog naar Willems favoriete hobby: de ‘High on Nano SUP board’.

Deze surfplank met hennepvezels is gemaakt door het Zuid Afrikaanse SolidFlex. Het design is van de Israëlische ontwerper Roey Tsemah (Play Think Make) en weerspiegelt diverse kanten van Mulders persoonlijke en professionele leven.

Het daadwerkelijk ‘surfklaar’ maken van de surfplank zou helaas ten koste gaan van het ontwerp. Mulder besloot daarom om de surfplank aan het Hemp Museum te schenken, zodat bezoekers kunnen genieten van het ontwerp en het ‘High on Nano’ verhaal kunnen voortdraagt.

Voor meer informatie over Mulders onderzoek, ga naar de website van het website van het Academisch Medisch Centrum.

Voor meer werk van Roey Tsemah zie hier