Het eerste museum over cannabis in Zuid-Amerika opent haar deuren

Midden in de wijk Palermo, het hart van candombe, op enkele minuten van het centrum van Montevideo, zal op 9 december het Museo de Cannabis de Montevideo (Cannabismuseum Montevideo) zijn deuren openen. Dit opmerkelijke project past naadloos in de Uruguayaanse traditie die gekenmerkt wordt door grote burgerlijke vrijheden, vroeger en nu.

Wereldwijd netwerk
Het museum is een initiatief van de Uruguayaanse landbouwkundige Eduardo Blasina, die een van de twee legale kweekvergunningen van Uruguay heeft mogen ontvangen. Hij benadrukt dat het museum deel uitmaakt van een wereldwijd netwerk van verwante in instellingen in Amsterdam, Barcelona en Californië. “We leggen de link tussen liefhebbers van planten én mensen die geïnteresseerd zijn in kunst en wetenschap,” aldus de directeur.

Het Museo de Cannabis de Montevideo wordt ondersteund door het Hash Marihuana & Hemp Museum (Amsterdam/Barcelona), dat een groep bijzondere voorwerpen uit de eigen collectie in bruikleen geeft. Deze objecten waren eerder te zien op de tijdelijke tentoonstelling Cannabis. Een verboden plant (2014) in Matilha Cultural in Sao Paolo (Brazilië), die later doorreisde naar Montevideo en te zien was in het Casa Bertolt Brecht (2015).

Vrede en duurzaamheid
In het Museo de Cannabis de Montevideo kunnen bezoekers ontdekken hoe enorm veelzijdig de plant is. Eeuwenlang gebruikte men cannabis als voedingsbron en voor het maken van kleding, papier, visnetten, medicijnen en nog veel meer. Die diversiteit is zeker een eye-opener voor de bezoekers, of ze nu bekend zijn met de plant of niet. “Tijdens hun rondgang maken bezoekers kennis met een van de oudste gewassen ter wereld, die zonder twijfel een van de belangrijkste planten van het derde millennium is vanwege zijn medicinale werking, nieuwe industriële toepassingsmogelijkheden en uitstekende CO2-balans,’ vertelt Blasina.

Het MCM onderzoekt hoe cannabis kan helpen bij de uitdagingen waarvoor de mensheid zich geplaatst ziet in dit tijdperk van botsende beschavingen en klimaatverandering. Het museum stimuleert onafhankelijk nationaal onderzoek naar een agro-intelligent Uruguay, terwijl ook kunst en wetenschap worden belicht. Het museum hoopt bezoekers uit de hele wereld te ontvangen en wil middels een wereldwijde dialoog bijdragen aan een vreedzame en duurzame wereld.

Vrijheid en voorspoed
De bevolking van Uruguay kent een lange traditie van vrijheid en daar past het Cannabis Museum Montevideo uitstekend in. Van scheidings- en stemrecht voor vrouwen aan het begin van de 20e eeuw, tot erkenning van het homohuwelijk en gereguleerde cannabisteelt aan het begin van de 21e eeuw. De Uruguayaanse maatschappij floreert dankzij liberale wetgeving met respect voor ieders rechten. De Uruguayaanse democratie beleeft momenteel een uniek experiment: het is het eerste land ter wereld met vrije en gereguleerde cannabisteelt. Het museum wil de wereld laten zien dat vrijheid leidt tot vrede en voorspoed.

Tuin en cafeteria
Bezoekers krijgen ook informatie over andere planten, zoals de yerba mate, cactussen en plaatselijke fruitbomen in de kleine etnobotanische tuin van het museum. Er is een yerba mate bar-cafeteria dat ’s avonds als restaurant dient. Op de begane grond bevindt zich een bibliotheek met boeken in verschillende talen, waar bezoekers hun kennis over cannabis, cactussen en vele andere onderwerpen kunnen verdiepen. In een speciale museumshop zijn souvenirs verkrijgbaar.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mr. Eduardo Blasina: info@museocannabis.com.uy
Museo de Cannabis de Montevideo | Durazno 1784 | Tel: 098 720 721
www.museocannabis.uy